Norge

Semesterhus, stugor och lägenheter Norge

Inhalt

Hyra stuga i Norge

Norge är ett land fullt av vilda, otämjda och nästan mystiska landskap. Majestätiska berg och djupa blå skimrande fjordar i kombination, bildar ofta en överväldigande skönhet. Här och där finns enorma glaciärgropar som bjuder in dig till att ta ett svalkande dopp. Under en vandring genom skogar och ängar så kan du komma att se älgar som korsar vägarna och vid förvånansvärt många ställen kommer du att kunna känna av historien och vikingakulturen som en gång rådde här. De omsorgsfullt snidade stavkyrkorna är häpnadsväckande. Och sedan finns det metropoler som Oslo och Bergen, som med sin fantastiska dynamisk och urbanitet kommer att göra ditt besök i Norge till något alldeles särskilt. Om du väljer en resa till Norge så kan vi garantera att din vistelse i Skandinavien kommer att ge dig oförglömliga upplevelser. Testa - du kommer inte att bli besviken!

Oslo: huvudstad mellan skog och hav

Inbäddad mellan Oslofjorden och djupa skogar, är Oslo hjärtat i Norge när det kommer till cityliv. Oslo, landets huvudstad och även största stad, är hem till en kreativ konst och modescen och har futuristiska byggnader som operahuset i hamnen och Astrup Fearnley Museum, där du kan beundra en av norra Europas viktigaste samlingar av modern och samtida konst. Oslo verkar vara under ständig utveckling och adderar hela tiden nya byggnader och monument till dess stadsstruktur. Det finns dock ingen risk att känna av ett för hektiskt tempo då staden Oslo inger vad många skulle beskriva "ett inre lugn": Njut av ett lugn och en slående utsikt ifrån monumentala Holmenkollenbacken, den äldsta hoppbacken i världen. Den medeltida fästningen Akershus och den fantastiskt utsmyckade Osebergschiff, huvudattraktionen inne på Vikingaskeppsmuseet i Oslo, rekommenderas varmt för en lugn dag ackompanjerad av norsk historielära.

Bergen: drottningen av fjordar

Den som reser till den norska västkusten kan inte missa Bergen. Dess läge mellan Sognefjorden och Hardangerjford är helt enkelt för storslaget för att missa. Sju bergshöjder skyddar den kosmopolitiska hamnstaden från det trädbevuxna inlandet och verkar som väktare av en djupt hemtrevlig atmosfär. Om du tar den enda linbanan som finns i landet från centrala Bergen upp till toppen av Fløyen, kommer du inte bara att få se en fantastisk utsikt över stadens hav av hus. Du kommer även att kunna se halvön Nordnes som sträcker sig in i Byfjorden som på toppen lockar med sitt Bergen Aquarium som erbjuder en kul dag för hela familjen. Under medeltiden så var Bergen en av de viktigaste handelsstäderna i Europa. Det historiska Hanseatickvartet i Bryggen med sina kullerstensgränder, krokiga trähus och spännande museer vittnar än i dag om historien som har utspelat sig här och har funnits med på Unescos världsarvslista sedan 1979.

Tromsø: porten till Arktis

Tromsø ligger 350 km norr om polcirkeln och mellan september och mars är det en idealisk observationspunkt för ett riktigt naturligt skådespel: vi talar om norrsken, som under denna tid sveper fram som lättfotade dansare över den djupa, mörka himlen och andas ren magi. Mellan 20 maj och 20 juli är midnattssol i säsong i Tromsø, som ofta gör att naturen täcks av en helt orange-röd nyans. Nattlivet i sig är en alldeles särskild upplevelse i denna moderna stad vid Arktiska havet som erbjuder ett nattliv med mindre ljus än på de allra flesta ställen i världen. Tromsø är hem till det nordligaste universitet i världen. För dig som är intresserad av fiske och arktiska expeditioner så kan vi varmt rekommendera ett besök på Polaria Adventure Center och Polarmuseet som ligger här. Landmärket i denna nordliga, norska metropol är dock ingen utav ovan platser utan en helig byggnad: Ishavskatedralen, vars vita tak påminner om topparna på ett isberg. Tromsø är också en populär utgångspunkt för hundspann, kajakpaddling och valsafari.

Ut i naturen!

Ett semesterhem i Norge är en perfekt bas för en mängd olika utomhusaktiviteter. Förutom sina cirka 3000 naturreservat så har landet även 47 nationalparker, varav sju är belägna i Nordatlantens skärgård Spetsbergen. Norge är inte för inte ett av de mest populära resmålen i Europa. De vackra sluttningarna i Forollhogna National Park i östra delen av landet kallas "de fina bergen" och är idealiska för en tur med hela familjen. Den största platån på den europeiska kontinenten är Hardangervidda i Telemarksregion, som kännetecknas av sina branta klippor. Dess mest kända berg är Gaustatoppen, vars många vandringsleder går över branta stenpartier och stora stenblock. När du når toppen kommer du att belönas med en panoramavy som du sent kommer att glömma. Den 604 m höga


Preikestolen över Lysefjorden i Rogaland erbjuder också spektakulära vyer. Berget Preikestolen anses vara en av Norges främsta attraktioner och har även fungerat som inspelningsplats för den berömda filmserien "Mission Impossible". Du kommer att upptäcka fantastisk vandring i områdena runt Storsteinsfjell, i Geirangerfjorden eller i skogsområdet kring Østmarka, strax utanför Oslo. Om du önskar så kommer du att hitta många enskilda stigar - långt ifrån överbefolkade av andra turister. Norges mest populära cykelled är den 82 km långa Rallarvegen. Det är en gammal transportled som byggdes i början av 20-talet mellan Haugastøl och Flåm vid Sognefjord längs rutten av den nybyggda Bergen Railway och leder genom ett hisnande bergslandskap. Här kan du fånga ditt livs största fiskefångst! Du kan också uppleva äventyr som surfing, forsränning genom smala klyftor eller klättra upp till svindlande höjder. På vintern ligger fokus på skidåkning, som är en djupt rotad fritidsaktivitet i den norska kulturen.

Stavkyrkor: medeltida träikoner

Norges landskapet präglas av hundraåriga stavkyrkor byggda helt i trä. De kallas Stavkirker på det nationella språket. Ibland kallas de även "Skyfartyg till ankar" och vittnar om en tid då de första kristna i landet fortfarande var djupt präglade av den hedniska kulturen som härstammade ifrån vikingarna. Det sägs ha funnits nästan 2000 stavkyrkor under medeltiden. 28 utav dem har bevarats till denna dag och kan i huvudsak återfinnas i östra Norge. Gemensamt för alla är en stödkonstruktion av vertikala hörnmaster, de så kallade staven. Shingletak krönta av drakhuvuden, liknande ett vikingaskepp, och en djärv blandning av hedniska och kristna stilelement gör vart och ett av dessa heliga byggnader till ett unikt kulturminne. Urnes stavkyrka byggdes omkring 1130 och är den äldsta i landet. Borgunds stavkyrka i Lærdalsøyri anses vara en av de vackraste.

Mästare och konserverare av norsk konst

"Skriet" av konstnären Edvard Munch har ett eko som ekar långt utanför Norges gränser. Den världsberömda expressionistiska målningen visar en figur på en bro, som verkar vara omgiven av eldiga vågor med en förvrängd mun och som håller med sina händer över sina öron. Har hon just hört ett skrik eller skriker hon själv? Du kan filosofera om detta i Munchmuseet i Oslo, som rymmer världens största samling av verk av den norska konstnären. Konstälskare brukar också älska Hadeland, ett kuperat landskap utanför huvudstaden som ofta kallas Nordens Toscana. Här är Kistefos Museum med en angränsande skulpturpark och den arkitektoniskt spektakulära utställningen The Twist de stora besöksmålen. Konst ackompanjerad med en miljö som tidigare stod värd för de Olympiska Spelen väntar på dig vid Lillehammer Art Museum. Verk av några av Norges mest kända konstnärer ifrån 1900-talet kan ses på SKMU Sørlandets Art Musuem i Kristiansand och på MUST Stavanger Museum. Preus Museum på den idylliska Karljohansvernhalvön i Horten ger dig som önskar mycket kunskap om fotografins historia.

Kulinariska Norge

Vägen till en norrmans hjärta går via våfflor


En mysig stund, full av hemtrevnad och värme i Norge kan sammanfattas med tre bokstäver: Kos. Detta korta ord beskriver ett ögonblick av lycka som beskriver en stund av skratt och gemenskap som ofta åtföljs av kulinariska läckerheter. Många norrmän ser våfflor som en naturlig del av "Kos". De platta och frasiga våfflorna finns därför att gå tag på nästan överallt, vare sig runda eller i sin klassiska hjärtformade form, toppade med olika fyllningar så som sylt gjord på vilda bär eller en kryddigare topping i form av skinka med gräddfil. Mesost, en karamelliserad ost med en söt smak, är också en populär topping. En specialitet i provinsen Østfold är "Pølse i Vaffel" - en rullad våffla med korv, som påminner om en varmkorv. Om det är något riktigt sött du är sugen på så är det en Bålvåffla du ska beställa som vanligtvis bakas över öppen eld.

Traditionell och skurrig fisk

Norge är ett land med omfattande kustområden och en rik fisketradition. Delikatesser från havet, bland annat lax och skrei, den så kallade arktiska vintertorsken, anses vara baslivsmedel i landet och kan köpas färska från alla fiskaffärer och fiskmarknader. Tørrfisk, även känd som lutfisk, är en riktig delikatess. Denna osaltade torsk torkas på trähyllor vid Lofoten och andra områden i norra Norge. De torkas med sol och vind och smakar bra både kokta, grillade och bakade. Om du känner dig våghalsig så kan vi varmt rekommendera att du provar Rakfisk, en jäst öring inlagd i en saltlake av salt och socker och som lagras i flera månader i träfat. Denna gamla specialitet, men med en något stark lukt, hedras med den största äran vid den årliga Norska Raksfiskfestival i slutet av oktober i Valdres i centrala Norge.

Vad sägs om en akvavit?

Kjøttkaker, köttbullar i en mörk sås, är favoritmat för många norrmän. Lammkött har alltid varit en tradition. I höstens jaktsäsong ingår även älg, rådjur, ripa i milda kötträtter såsom den ursprungliga Sami Finnbiff, tunt skivat kött ifrån renen. Norge är även känt för sitt prisbelönta kaffe och otaliga mikrobryggerier som har ägnat sig åt sin passion för hantverk av öl under många decennier. Den norska nationaldrycken är dock Akvavit, en konjak gjord av potatis och som är raffinerad med örter och kryddor som dill, kummin och anis. Om du vill ta hem en kulinarisk souvenir från ditt semesterhem i Norge förutom Akvavit så är även ett krispigt flatbröd, marinerad sill och naturligtvis en äkta norsk våffelmix varmt att rekommendera.

Hitta ditt semesterboende i Norge

I ett fritidshus i Norge kommer du att uppleva lugn och ro i naturen på en nivå som du kanske inte tidigare har upplevt. Oavsett om du väljer att boka ett trähus högt upp i bergen, ett hus precis intill fjorden eller ett hus vid en idyllisk sjö eller på en liten ö i det öppna havet: En fantastisk utsikt ingår alltid på köpet! Så boka din drömsemester i ett fritidshus i Norge idag!


Endast kvalitetssäkrade semesterbostäder

Kvalitet är vår främsta prioritet

Varje fastighet kontrolleras före ankomst för att garantera bästa möjliga vistelse

Garanterad tillgänglighet och service på plats

Få det bästa ut av vår expertis

Nyckelhantering arrangeras av vår hjälpsamma personal. Tillgänglig dygnet runt eller på plats för att hjälpa dig med alla dina frågor, till exempel: med tips och kunskap om ditt semestermål och ditt bokade boende.

En minnesvärd semesterupplevelse

Privatliv och frihet i ditt eget semesterboende

Var din egen chef, äta när du vill och njut av gott om plats för alla dina vänner och familj

Varför boka boende med Interhome?

Det har aldrig varit lättare att hitta det perfekta huset, stugan eller lägenheten för semestern. Vill du utforska nya resmål? Det finns inget bättre sätt än att göra det i ett semesterhus: Hyr ett hus i Spanien, eller en stuga i Sverige, eller varför inte hyra en villa i Italien. Bli inspirerad av våra semestertips och boka online - snabbt, enkelt och säkert med Interhome.

Frihet, integritet och utrymme i ditt eget semesterboende

Att hyra en stuga, hus eller lägenhet för semestern erbjuder många fördelar: Bland annat kan du spendera din tid precis som du vill. Ingen störning från andra gäster eller hotellpersonal, bara njuta av din semester och följa dina egna regler. Oavsett om du letar efter en storstadssemester, en avkopplande semester med din familj eller med vänner. Helt enkelt njut av mycket utrymme, flexibilitet och frihet i ditt eget semesterboende.